popisná část

kakadu palmový
všeobecná část
kakadu růžový
kakadu šalamounský
kakadu žlutočečelatý
kakadu žlutolící
 

 

 

Kakadu bílý


Cacatua alba, Müller 1776

White Cackatoo
Weishaubenkakadu

Popis:
Bíly, spodní strana křídel a ocasu žlutá, široká chocholka, zobák černý, oční ookruží lehce namodralé, duhovka černá, nohy tmavě šedé. Samička má duhovku červenohnědou, je celkově menší a jakoby něžnější.

Velikost: 45cm

Výskyt:
Indonéské ostrovy Halmahera, Batjan a Obi, dříve též Ternate a Tidor.

Status:
Velice nízká hustota populací, ale nejsou úplně vzácní. Jejich stavy jsou však silně ohroženy
a počty se snižují následkem odchytů a hlavně ničením životního prostoru.

Poznámka:
Jeden z častějších odchovávaných druhů. U nás je v poslední době odchovává několik chovatelů. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že ručně odchovaná mláďátka jsou velcí mazlové a přes hrozivě působící zoban mne nikdy neštípli. Jinak je tomu samozřejmě s různými předměty v
bytě, především dřevěnými.