popisná část

kakadu palmový
kakadu bílý
všeobecná část
kakadu šalamounský
kakadu žlutočečelatý
kakadu žlutolící
 

 

 

Kakadu růžový


Eolophus rosseicapilus, Vieillot 1817

Galah, Rose-breasted Cockatoo
Rosakakadu

Popis:
Základním zbarvením je tmavě růžová, horní polovina hlavy bělavě růžová, chocholka nižší kulatá. Záda, křídla a ocas šedé, holé oční okruží růžově - šedé, duhovka tmavě hnědá, zobák rohový, nohy šedé. Samička zbarvená jako samec, ale má červenou duhovku a oční okruží bílo - šedé.

Velikost: 35cm

Výskyt:
Mimo pás podél pobřeží na severu, východě a jihozápadně celá Austrálie, postupně byli zavlečeni i na Tasmánii, ale zde se jedná s největší pravděpodobností o ptáky původně uprchlé
z klecí.

Status:

Je jedním z nejhojnějších papoušků vůbec. Je neobyčejně přizpůsobivý a zúrodnění australského vnitrozemí jim umožnilo osídlit nové oblasti.

Poznámka:
Společně s kakadu naholícími tvoří hejna až několika tisíc jedinců. Ta způsobují farmářům těžké ztráty na úrodě a ti se zato tvrdě mstí. Krutou, ale běžnou realitou je trávení otráveným zrním, chytání do vystřelovacích sítí a dokonce pálení plamenomety. To vše s požehnáním australských zákonů, které však na druhou stranu neumožňují ptáky odchytit a exportovat chovatelům třeba v Evropě.